• Prijem za članove Upravnog odbora Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“

  Prijem za članove Upravnog odbora Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“

 • Ministar Muratović posjetio muftiju tuzlanskog

  Ministar Muratović posjetio muftiju tuzlanskog

 • Ministar Muratović primio delegaciju bratskih škola iz Istanbula i Tuzle

  Ministar Muratović primio delegaciju bratskih škola iz Istanbula i Tuzle

 • Podizanje standarda i uslova za boravak studenata u studentskim centrima

  Podizanje standarda i uslova za boravak studenata u studentskim centrima

 • Podrška Vlade Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“

  Podrška Vlade Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“

Istinski veliku knjigu treba pročitati u mladosti, zreloj dobi i starosti, baš kao što lijepu građevinu treba vidjeti na jutarnjem svijetlu, podnevnom svjetlu i mjesečini...

Partneri

sjediste-MONKSA3 save-child
biro za ljudska prava
 fod sarajevo 150
british
Embassy-Seal-SARAJEVO
Austrijska-Ambasada-Logo-317x100

jp flagAmbasada Japana

Francuski-kult-centar
 osce
MIOS
rotari
duga logo new 500 239
usaid

NUB Dervis Susic 14 09 2017

Stanje u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić", te planovi za njen dalji razvoj bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa predsjednikom i članom Upravnog odbora Biblioteke Almirom Žilićem i Enisom Žunić.Imajući u vidu okončane procedure izmjene osnivačke strukture u ovoj ustanovi kulture, gosti su izrazili zadovoljstvo stabilizacijom situacije u Biblioteci, te istaknuli spremnost da ova ustanova kulture u narednom periodu napravi i značajnije iskorake u vidu dodatnog osavremenjavanja i modernizacije svog rada i djelovanja, te pokretanja novih projekata u Biblioteci.
Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je radu Američkog kutka, koji već duži niz godina djeluje u prostoru Biblioteke, te je izražena zahvalnost Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, za pažnju i podršku koju pruža djelovanju i razvoju ovog zajedničkog projekta.
„Američki kutak je jedan svojevrstan dar svim korisnicima usluga Biblioteke, jer kroz njegove usluge imaju priliku doći i do podataka, informacija, literature o američkom društvu. Kao takav on zauzima posebno mjesto i njegova uloga je od velikog značaja, kako za Biblioteku, tako i za Tuzlanski kanton u cjelini", rekao je premijer Gutić.
Obzirom na uspješno riješena pitanja iz oblasti osnivačkih prava, uvrštavanje u procedure trezorskog poslovanja, te planirano osnivanje novog Ministarstva kulture, sporta i mladih, očekujemo da će sve institucije kulture u narednoj godini biti i nešto bolje pozicionirane, te da će konačno dobiti onoliko pažnje koliko i zaslužuju. Taj impuls trebao bi biti podsticaj za dodatne kvalitativne iskorake, složili su se premijer Gutić i ministar Muratović.

Muftija Ministar MONKS 400 x 274

Vahid-ef. Fazlovića, muftiju tuzlanskog, u utorak 12. septembra posjetio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović.

Tokom susreta je razgovarano o stanju u obrazovanju na području Tuzlanskog kantona. Posebna pažnja posvećena je sagledavanju položaja Islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama.

Razgovarano je i o radu Behram-begove medrese u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja, kao i o radu specijalne biblioteke Behram-beg u Tuzli.

Iskazana je spremnost za nastavkom saradnje koja će doprinijeti podizanju nivoa odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovnim institucijama Tuzlanskog kantona.

Susretu su prisustvovali pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

           20170912 140441 400 x 300

         Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i pomoćnica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mersija Jahić, primili su delegaciju bratskih osnovnih škola “Sancaktepe - Huseyin Temizel Ortaokulu” iz Istanbula i “Mejdan” iz Tuzle. Ove osnovne škole, u januaru 2017. godine potpisale su Protokol o saradnji, koji podrazumijeva međusobne posjete kako bi se nastavnici i učenici upoznali sa nastavnim procesima, obrazovnim sistemima, kulturom i drugim aspektima života, kako u Republici Turskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

            Ministar Muratović, tokom sastanka, poželjevši dobrodošlicu gostima, iskazao je zahvalnost za sve što je Republika Turska do sada uradila odnosno uložila kroz projekte Turske razvojne agencije TIKA u osnovnim i srednjim školama, te kazao:” S obzirom da je cilj posjete što više upoznati obrazovne sisteme jedne i druge države, nadam se da će obje strane uvidjeti modele koji su dobri, kao i metode rada, vidjeti gdje možemo unaprijediti obrazovne sisteme i kod jednih i kod drugih, a to se najbolje i vidi na mikronivou, kako to funkcioniše.”

Standard i uslovi za boravak studenata u studentskim centrima Univerziteta u Tuzli će ove i naredne godine biti znatno unaprijeđeni. Ovo je ukratko zaključak sa današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa novoimenovanim direktorom Studentskog centra Jusufom Džihanovićem, direktorom za ekonomske poslove Univerziteta u Tuzli Fuadom Čergićem, te predsjednikom Studentskog parlamenta Nedžadom Hodžićem.„Studenti zavrjeđuju znatno bolje uslove za smještaj, boravak i rad u okviru studentskih centara Univerziteta u Tuzli i Vlada će podržati projekte koji se odnose na popravljanje njihovog položaja. U proteklom periodu na ovoj poziciju u okviru budžeta Univerziteta akumulirali smo određena sredstva koja bi trebala biti dostatna da se u značajnoj mjeru popravi situacija u ovim ustanovama" rekao je premijer Gutić, te dodao da od Univerziteta i direktora Centra očekuje da plan investicija urade u saradnji sa predstavnicima studenata, jer studenti najbolje znaju šta im najviše treba i šta im smeta u trenutnoj situaciji.
Tokom sastanka je akcentirano da su određeni projekti zamjene stolarije i fasade već pokrenuti. Također, Vlada je putem JU Direkcija regionalnih cesta obezbijedila sredstva za rekonstrukciju i obnovu jednog sportskog terena, ali sve je to uvod u značajnije investicijske projekte za što će biti izdvojeno više od jednog miliona KM.

Rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture „Preporod" na području Tuzlanskog kantona, kao i poteškoće s kojima se susreću bile su teme današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa novoizabranom predsjednicom kantonalne organizacije BZK „Preporod" Asjom Redžić i saradnicima.Ovom prilikom predstavnici jedine nacionalne bošnjačke kulturne zajednice su se premijeru Gutiću i Vladi Kantona zahvalili na nesebičnoj podršci u dosadašnjem djelovanju bez koje bi, prema riječima predsjednice Redžić „rad Zajednice i njeno djelovanje bili nemogući". Također predstavnici Preporoda su prezentirali dio dosadašnjih aktivnosti i mogućnosti budućeg djelovanja Preporoda, te istaknuli njegovu ulogu i mjesto na polju afirmiranja nacionalnih vrijednosti Bošnjaka, ali i Bosne i Hercegovine kao države.
Ovom prilikom bilo je govora i o neophodnosti osiguranja adekvatnih prostorija za rad Preporoda u Tuzli, kao jednog od preduslova za kvalitetniju provedbu kulturnih projekata.
Premijer Gutić je istakao da je vitalni interes bošnjačkog naroda opstanak i dalji rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture, te da kao takvoj, podrška Vlade Tuzlanskog kantona radu Preporoda nikad nije bila upitna.
„Preporod je zajednička kulturna poveznica svih Bošnjaka i u toj zajednici nema mjesta političkom djelovanju", rekao je premijer Gutić i pozvao članove Preporoda da u narednom periodu više pažnje posvete izgradnji snažnijeg imidža ove kulturne zajednice.
„Vlada je u dosadašnjem periodu izdvajala oko 20.000 KM godišnje za rad ove kulturne zajednice i očekujem da će naša podrška i u narednom periodu biti zadržana na istom nivou. Ipak mnogo više pažnje Preporod i uopšte kultura i institucije kulture će dobiti osnivanjem Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a što će se desiti početkom 2018. godine, a što će biti svojevrstan impuls za njihov snažniji angažman", zaključio je premijer Gutić.
Osim premijera Gutića, današnjem sastanku su u ime Vlade prisustvovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, dok su preporod osim predsjednice Redžić, predstavljali potpredsjednica Azra Gazibegović i predsjednik Skupštine Zajednice Edin Jahić.

Vremenska prognoza

SP_WEATHER_

°C

Tuzla

SP_WEATHER_
Vlažnost: %
Obrazovanje
Nauka
Kultura
Sport
Panorama Tuzle

MONKS logo  Ministarstvo obrazovanja, nauke,
  kulture i sporta
  Tuzlanskog kantona

Adresa: Muhameda Hevaija Uskufija br.1, 75000 Tuzla
Telefon: +387 35 281 296
Fax: +387 35 281 340
e-mail: monks@tk.kim.ba

http://www.monkstk.ba/

Copyright © 2013.

Sva prava pridžana

 

Prijava

Login to your account

Username
Password *
Remember Me